top of page
EXPO
BEELDENDE KUNST (DOORLOPEND)
DO 18/04 tot ZO 21/04 - 13u tot 18u - DE GARAGE
Vrije toegang
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon

OUTSIDE IN, dat is genieten van try-outs en ‘work in progress’ van nieuwe makers die het experiment opzoeken in residentie bij RADAR. Zeven beeldende kunstenaars presenteren hun pril werk in De garage. Achter de schermen krijgen de makers artistieke coaching, technische ondersteuning en feedback van professionals. Als toeschouwer maak je deel uit van het maakproces en beleef je de creaties in hun puurste vorm.  

  

Met werk van Jelle Annie Michiels, Peter Simon, Lieselotte Vloeberghs, Babette Cooijmans, Astrid Staes, Karen Hendrickx en Jef De Smet.

​

​

​

179096_kunsthal_mechelen_buiten.jpg.webp

© Stranden

Jelle Annie Michiels

All these hands I have for you but will someone please hold mine.

In dit deelaspect van mijn onderzoek over het concept ´thuis´ bestudeer ik welke psychologische noden moeten vervuld worden zodat mensen zich thuis kunnen voelen. De behoefte aan sociale verbondenheid, liefde, acceptatie, de behoefte om gezien, gehoord en omarmd te worden als authentiek individu vormen het uitgangspunt voor deze tactiele sculpturen. Het werk gaat over de dwingende verwachtingen van de maatschappij alles van zichzelf te moeten geven zodat anderen zich op hun gemak kunnen voelen, geborgenheid ervaren. Terwijl men zelf tevergeefs blijft hopen, wachten  op handen die een veilige haven garanderen, die een helende hand toereiken. De werken trachten een nood te vervullen die mogelijk onbeantwoord is gebleven in de (eigen) zoektocht (van het publiek) naar deze plek. De werken mogen gemanipuleerd worden door de toeschouwer zodat ze zichzelf ook letterlijk kunnen omarmen, troosten, zodat ze kunnen thuiskomen.


Ontdek hier meer
Website

Jelle 2.jpg

Peter Simon

Een klimmuur met deurklinken, rolspelden kil in de muur geprikt, balpendoppen als peloton, zigzaggend op een kromme plaat, een labyrint van leistenen dat elk moment in elkaar kan stuiken. De installaties van Peter Simon ontluiken een speelse wereld waarin de kunstenaar objecten – vaak afgedankte materialen – omarmt en in verbinding met elkaar toelaat tot het vertellen van nieuwe verhalen. In een evenwichtsoefening waarbij broosheid en spanning elkaar ontmoeten verliest het functionele en alledaagse object haar greep en ontstaat een nieuwe rode draad.

 

 


 

 

 

Ontdek hier meer
Website

Foto atelier 2 - Peter Simon.JPG

Lieselotte Vloeberghs

Het beeldend werk van Lieselotte Vloeberghs tracht op speelse wijze de relatie te belichten tussen mens en niet-mens. Zo neemt ze onder andere het standpunt in van het object om te fantaseren over hoe het behandeld wil worden. In de assumpties die daarbij komen kijken ontwaart zich een speelveld van ideeën. Deze ideeën eindigen in installaties, schetsen, handelingen, sculpturen, foto’s, video’s, tekeningen, etc.  Anderzijds ontstaat een deel van haar werk vanuit een automatisch tekenen. Het spanningsveld van een doelloze lijn is het vertrekpunt van tekeningen die vaak onbewust eindigen als figuren in verhouding tot hun omgeving.
In residentie bij Radar plaatste ze de inhoudelijke concepten van ecologie, animisme, zorg en zingeving tegenover elkaar. Binnen dit kader experimenteert ze met manieren om materiaal te maken op ambachtelijke wijze en oefent ze zichzelf om gebruik te maken van dat wat reeds aanwezig is.

 


Ontdek hier meer
Website

 

Lieselotte 'sneeuwtekening'.JPG

Babette Cooijmans

BOUND TO BIND
"Sense of place is the sixth sense, an internal compass and map made by memory and spatial perception together.” Rebecca Solnit

Mijn beeldend werk ontstaat uit het onderzoek naar de ervaring en herinnering van plaats, met vaak een kritische blik op de klimaatcrisis. Ik vertaal de processen die ik waarneem in het (stedelijk) landschap naar een abstracte vorm waarbij de toeschouwer binnen de context van de presentatie een eigen betekenis kan geven. 'Bound to bind' verwijst naar het verlangen en de noodzakelijkheid tot verbinding om de symbiose tussen mens en natuur te herstellen. Tekenen ligt aan de basis van al mijn werk. Ik teken met de hand patronen die ik herhaal met behulp van druktechnieken binnen zowel één werk als een serie. Ik werk intuïtief en bouw mijn werk traag op in vele lagen. Creëren is een proces waarbij alle zintuigen op scherp staan. Dit resulteert in geometrisch abstracte beelden met een hoge transparantie en tactiliteit.

 

Ontdek hier meer

Online portfolio

Babette 1.jpg

Astrid Staes

In het dagelijkse leven werk ik met, zowel begeleide als niet-begeleide, minderjarige vluchtelingen. In de zoektocht naar evenwicht en het verwerken van de geladenheid die onlosmakelijk verbonden is met mijn job vond ik een weg naar buiten in de beeldende kunst. Met mijn werk tracht ik zowel de confrontatie aan te gaan met de immer weerloze onwetendheid alsook het onderwerp verder te belichten.

 

Mijn werken zijn een uitnodiging tot reflectie op de fragiliteit en veerkracht van het menselijk bestaan. Ik ben steeds opzoek naar een balans tussen de complexiteit en de kwetsbaarheid van migratie. Het weerleggen van de perceptie dat mensen met een migratieachtergrond enkel 'vluchteling' zijn, waardoor de intrinsieke waardigheid en menselijkheid van deze individuen verloren tracht te gaan, vereist een verandering in ons beeld- en taalgebruik en deze verandering zoek ik graag op in eigen werk.

 

Met gebruik van verschillende materialen en technieken verken ik de dieptes van het menselijk lijden, de schoonheid van diversiteit en probeer ik vorm te geven aan de pijn en angst, alsook de hoop en veerkracht, van zij die op de vlucht zijn.

​

​

​

​
 

Astrid 3.jpg

Karen Hendrickx

Sketches of Emotion

Karen Hendrickx is een beeldend kunstenaar uit België. Sinds 2017 werkt ze aan een serie die schilderkunst, dans en beweging combineert, waarvoor ze samen met de Belgische choreografe Justine Copette de voorstelling Sketches of Emotion creëerde.Tijdens deze voorstelling gaan beide kunstenaars op een interdisciplinaire manier met elkaar in interactie, waarbij Karen werken maakt die in het moment ontstaan. Voor Karen is schilderen en tekenen meer dan het vastleggen van een beeld. Voor haar is het doek of het papier een blanco pagina van emoties, een ruimte waarin ze vrij kan verkennen en uiten. Elke lijn, elke verfstrook, is doordrenkt met de intense energie van het moment. Haar gestuele manier van schilderen wordt sterk beïnvloed door haar samenwerking met choreografe Justine Copette. Haar materiaalkeuze is divers, variërend van houtskool, krijt, Chinese inkt, bister, acryl tot olieverf, die ze op uiteenlopende ondergronden aanbrengt; papier, canvas, zelfs plexiglas. Toeval speelt een belangrijke rol in het werk van Karen, waarbij zij het doek of het papier eerder beschouwt als een arena waarbinnen de actie plaats vindt. Zo maakt zij tijdens het werken gebruik van haar hele lichaam, waarbij er een soort choreografie plaats vindt op het doek. Tijdens de performance maakt zij samen met Justine Copette een groot grondwerk, waarbij de danssporen deel gaan uitmaken van het kunstwerk. 

​

WEBSITE/INSTAGRAM
www.karenhendrickx.be
instagram : www.instagram.com/karenhendrickxart
Justine Copette : https://jc-choreography.weebly.com/  en instagram : www.instagram.com/jc.choreography

Karen 3.jpg

Jef De Smet

WDYLMG

Wanneer er buiten je wil beslissingen genomen worden die je leven gaan veranderen, voel je dat aan.

Dit project bestaat uit 2 delen. 

 
De 100 attentive doodles zijn een illustratieve vertaling op papier van iets dat je niet kan duiden. Aandacht voor het onderbewuste, getriggerd door een gevoel van onbehagen. Associatief tekenen waarbij de eerste lijn, vlek, punt of veeg de volgende cultiveert.

 

Dit eerste luik van het project omvat de aanloop naar een andere fase. Dat wat zich verschuilde staat pal voor je. 

 

De performance WDYLMG is video met live muziek.

een persoonlijk overzicht met nieuwe en oudere stukken muziek die nog geen bestemming kregen, maar hun oorsprong is nauw verbonden met het onderwerp.  De ‘attentive doodles’ dienen als basis voor de video. Een startpunt, een leidraad om van af te wijken en naar terug te keren.

​

 

Beelden / Video / Muziek : Jef De Smet

jefdesmet.be

https://soundcloud.com/abnerbotsbak

​

AD4web.jpg
bottom of page